Goed slapen en groeien
Volgens Kempenhaeghe (slaap instituut) hebben volwassen mensen gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Bij kinderen is de hoeveelheid slaap afhankelijk van de leeftijd maar ook per individu. De behoefte aan slaap varieert van persoon tot persoon en kan behoorlijk afwijken. Het zelfde geldt voor kinderen. Het ene kind van 8 jaar oud kan aan 9 uur slaap voldoende hebben en het andere kind van 8 jaar heeft 13 uur slaap nodig. Kinderen die veel bewegen of sporten hebben over het algemeen meer slaap nodig dan kinderen die niet veel bewegen. Kinderen hebben net als volwassens een slaapritme en zijn er bij gebaat om op gezette tijden te gaan slapen (regelmaat) en op gezette tijden wakker te worden.
Een veilige en goede kindermatras is van groot belang voor het welzijn van uw kind. Een klein kindje slaapt gemakkelijk twintig uur per dag; daarom is voor een kindermatras comfort en hygiëne extra belangrijk. Vooral tijdens slaap wordt de groei van het lichaam van baby naar kind naar (jong) volwassene gevormd. Ik vind dat vooral tijdens deze groeiperiode alleen het beste (matras) goed genoeg is voor uw kind. Goed slapen betekend meer energie. Energie heeft een kindje nodig om goed te kunnen groeien. Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat uw kindermatrasje veilig is.
Bij Slaap Kindje Slaap werken wij met gekwalificeerde en gecertificeerde schuimen en antiallergische wasbare tijkjes. Hierdoor weten wij zeker dat er geen schadelijke stoffen in het schuim zitten en dat onze producten gegarandeerd veilig zijn. Slaap Kindje Slaap werkt met 10 verschillende kindermatrassen. Bij al onze kindermatrassen staat de veiligheid van je kindje voorop.
De door Slaap Kindje Slaap gebruikte medisch gekwalificeerde schuimen zijn gegarandeerd vrij van gifstoffen, gassen en chemische lijmen. Hierdoor zijn onze kindermatrassen geschikt voor alle kinderen die last hebben van chemische intolerantie (Multiple Chemical Sensitivity; afgekort MCS). Let op: kindermatrassen Sam en Felix hebben een reguliere tijk; deze is niet antiallergisch. Kindermatras Luke is een Latex matras welke niet medisch gekwalificeerd is.
Een babymatras is een van de belangrijkste onderdelen die ouders aanschaffen voor de komst van hun kindje. Na de baby fase volgt al redelijk snel een groter kindermatras. Gelukkig zijn steeds meer ouders zich er bewust van dat de kwaliteit van een kindermatras belangrijk is voor hun kind. Maar wat is belangrijk en waar kunt u het beste op letten bij de aanschaf van een baby- of kindermatras? Baby’s en (jonge) kinderen hebben veel slaap nodig en zullen dus veel in hun bedje liggen. Tijdens de eerste maanden brengt een baby makkelijk zo’n twintig uur per dag in bed door. Het is dan ook heel belangrijk dat zo’n jonge lichaampje, dat in de groei is, alle steun krijgt die het nodig heeft. De eisen die je als volwassene stelt aan een matras zouden minimaal dezelfde moeten zijn als die je aan een baby- of kindermatras stelt. Sterker nog: eigenlijk zouden de eisen voor een baby- of kindermatras zelfs hoger moeten zijn. Dit omdat kinderen véél langer dan een volwassene in bed vertoeven en absoluut ook een goede nachtrust nodig hebben. Essentiële zaken die je in mijn optiek zou moeten meenemen bij de aanschaf van een goed kindermatras zijn: De maat en dikte van het matrasje, is de tijk wasbaar, wat voor schuim is er gebruikt en wat voor certificeringen en keurmerken heeft het kindermatras?
Hoe lang gaat een goed kindermatras mee? Houdt rekening met de toekomstige groei van je kind? Dat is namelijk van invloed op de maat van het kindermatras dat je gaat bestellen. Hoe langer het kindermatrasje is dat je koopt hoe langer je kindje erin kan slapen. Voor het (eerste) babymatrasje is het belangrijk dat er geen ruimte tussen het ledikant en de matras zit/is. Voor het tweede kindermatras kan je al rekening houden met de groei van je kind en is het aan te raden om voor een één persoon maat te kiezen. Denk je hierbij aan de maten 70 x 200 cm, 80 x 200 cm of 90 x 200 cm. Let in dit geval ook op de garantietermijn die gegeven wordt bij de kindermatras; deze tweede kindermatras moet namelijk vele jaren meegaan.
Zorg voor voldoende ondersteuning voor het hoofdje, de wervelkolom en de heupen. De kindermatras mag niet te hard zijn, maar zeker niet te zacht. Als je met de vlakke hand op de matras drukt, moet deze tegendruk geven. Ook mag er niet een langdurige kuilafdruk achterblijven na het weghalen van de hand.
De matras tijk is een belangrijk onderdeel van een matras. Deze zorgt voor ventilatie en vocht opname. Bij kinder- en baby matrasjes wordt vaak een zogenaamde I.C cover gebruikt (I.C. =incontinentie cover). Maar een plastic hoes belemmert het ventilerend vermogen van de matras. Hierdoor kunnen ongemakken ontstaan zoals overmatig transpireren, waardoor in- en doorslapen lastiger wordt. U kunt beter een losse katoenen molton gebruiken welke je van het bedje haalt mocht je kindje een ongelukje hebben gehad. Het spreekt voor zich dat niemand lekker op klam en vochtige matras slaapt; dat geldt ook zeker voor baby’s en kleine kinderen.
Er zijn eigenlijk niet zo veel materialen die zich lenen om kindermatrassen van te maken. Deze materialen zijn Polyether, latex (natuurrubber), koudschuim, traagschuim en pocketveren. Polyether is het goedkoopste en eenvoudigste materiaal maar dit biedt niet veel comfort. Polyether heeft een redelijke veerkracht en heeft een gemiddeld ademt vermogen waardoor het redelijk ventileert. Latex is rubber. Van rubber is het bekend dat dit niet ademt en geen vocht doorlaat. maar koudschuim, traagschuim en latex zijn prima materialen om baby- en kindermatrassen van te maken. Een (top)laag traagschuim is kwaliteit verhogend, vanwege de druk verdelende eigenschappen, waardoor er minder kans is op ligplekken op het achterhoofdje of een plat gedrukte babyhoofdje. Een babymatras met een toplaag van traagschuim, verkleint de kans op een afgeplatte schedel en de hiermee gepaard gaande noodzaak voor het dragen van een zogenaamde ‘babyhelm’ of ‘redressiehelm’ gedurende een half jaar, 23 uur per dag. Traagschuim wordt veel toegepast in ziekenhuizen en verpleeghuizen ter voorkoming van doorliggen. Het lichaamsgewicht wordt met traagschuim veel beter verdeeld, omdat dit materiaal zich onder invloed van warmte (lichaamstemperatuur) volledig vormt naar het lichaam. Ook de wat grotere kinderen slapen beter (door) op een kindermatras met een toplaag van traagschuim; juist vanwege de goede drukverdeling en de ventilerende eigenschappen. Pocketvering zijn niet aan te raden voor kinderen. Pocketveer matrassen zijn onhygiënisch en creëren een magnetisch veld doordat deze van staal zijn.