je-weet-zelf-of-jouw-kind-het-snel-warm-heeft-of-het-juist-snel-koud-heeft

Aanschaf tips van een kindermatras

Inhoudsopgave

    Er zijn verschillende zaken waar je op zal moeten letten bij de aanschaf van een kindermatras. Zo is het ene matras stug en stevig en de ander soepel en zacht. Maar ook de temperatuur, het ventilerende vermogen, de levensduur en garantie zijn van belang. Bij een kindermatras is het, net zoals bij een matras voor volwassenen, van belang dat de hardheid/zachtheid en de ventilatie goed is voor de betreffende slaper. Ook kinderen hebben verschillende behoeften net zoals volwassenen. Je weet zelf wel of jouw kind het snel warm heeft of het juist snel koud heeft.

    Latex (rubber) is een van de warmste materialen welke ook niet zo’n goede vochthuishouding hebben. Een latex matrasje is dan ook niet geschikt voor een kind dat het snel warm heeft. Je zou dan beter voor een koudschuim kindermatras kunnen kiezen omdat dit type matras zeer goed ventileert en goed vocht doorlaat waardoor het matras droog blijft.

    Maar waar kunt je nu het beste op letten om een goed kindermatras aan te schaffen?

    Waar je in mijn optiek het beste op kunt letten is of de hoes afritsbaar en wasbaar is. Als je de matras hoes kunt wassen is het ook het beste als deze op tenminste 60 graden gewassen kan worden omdat je dan pas huisstofmijt-dodend wast. Ook is het het beste als je de matrashoes doormidden kunt ritsen zodat je de ene helft in de was kunt doen en de andere helft nog steeds kunt gebruiken voor de rest van de nacht door het matras met hoes aan een zijde om te draaien.

    Maar de dikte van het kindermatras en welk schuimer gebruikt wordt is minstens zo belangrijk als de mogelijkheid om de matrashoes te kunnen wassen op tenminste 60 graden.

    In mijn optiek is het beste materiaal voor een echt goed kindermatras koudschuim. Koudschuim wordt in Nederland in elk ziekenhuis gebruikt voor de matrassen daar dit totaal probleemloos is, veilig is, goed ademt en zeer veerkrachtig is. Dit in tegenstelling tot polyether. Polyether is voor kindermatrassen eigenlijk niet geschikt daar het niet veerkrachtig is en een gesloten celstructuur heeft. Door de gesloten celstructuur is het ademt vermogen minimaal en juist het ademt vermogen is zo belangrijk. Het grootste probleem van polyether is echter de veerkracht. Polyether mist veerkracht welke zo belangrijk is omdat een kindermatras over het algemeen relatief dun gemaakt wordt. Hoe dunner de matras hoe veerkrachtiger het materiaal zou moeten zijn.

    Maar er zijn nog meer aspecten en zaken die van belang zijn bij de aanschaf van een echt goede kindermatras.

    Hoe lang zou het matras bijvoorbeeld mee moeten gaan?

    Het eerste kindermatras is in feite een babymatras of wiegmatras en is maar voor het eerste tot maximaal het tweede levensjaar bedoeld. Het tweede kindermatras gaat voor een veel langere tijd mee, namelijk zo’n 10 jaar. Als je kind rond de 12 jaar is heeft zij/hij over het algemeen een dikker en steviger matras nodig. Het tweede kindermatras is dus van nog groter belang daar op dit matras vele jaren en uren geslapen zal worden. Je kunt voor het tweede kindermatras ook het beste een normale eenpersoons maat nemen, 70, 80 of 90 x 200. De hardheid van de tweede kindermatras speelt ook een belangrijke rol.

    Wat is de beste hardheid voor een kindermatras? Moet een kindermatras juist stevig tot hard zijn of juist soepel en zacht? Wat absoluut niet goed is is dat het matras te zacht is, maar het mag ook niet echt hard zijn. Om zeker te weten of de hardheid goed is voor je kindje kunt je met de vlakke hand op het matras drukken. Als je vlakke hand maar een klein beetje wegzakt in de matras is het goed. Materialen die goed zijn voor een kindermatras zijn bijvoorbeeld latex rubber of koudschuim waarvan koudschuim absoluut beter is dan latex.

    1. Wat is essentieel bij een baby- en kindermatras?

    Een babymatras is een van de belangrijkste onderdelen die ouders aanschaffen voor de komst van hun kindje. Na de baby fase volgt al redelijk snel een groter kindermatras. Gelukkig zijn steeds meer ouders zich er bewust van dat de kwaliteit van een kindermatras belangrijk is voor hun kind. Maar wat is belangrijk en waar kun je het beste op letten bij de aanschaf van een baby- of kindermatras?

    Baby’s en (jonge) kinderen hebben veel slaap nodig en zullen dus veel in hun bedje liggen. Tijdens de eerste maanden brengt een baby makkelijk zo’n twintig uur per dag in bed door. Het is dan ook heel belangrijk dat zo’n jonge lichaampje, dat in de groei is, alle steun krijgt die het nodig heeft. De eisen die je als volwassene stelt aan een matras zouden minimaal dezelfde moeten zijn als die je aan een baby- of kindermatras stelt. Sterker nog: eigenlijk zouden de eisen voor een baby- of kindermatras zelfs hoger moeten zijn. Dit omdat kinderen véél langer dan een volwassene in bed vertoeven en absoluut ook een goede nachtrust nodig hebben. Essentiële zaken die je in mijn optiek zou moeten meenemen bij de aanschaf van een goed kindermatras zijn: De maat en dikte van het matrasje, is de tijk wasbaar, wat voor schuim is er gebruikt (medisch gekwalificeerd of niet?)

     
    Terug naar overzicht
    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!