Welke materialen

Polyether

Polyether is het goedkoopste materiaal om kindermatrassen van te maken. Het is een eenvoudig materiaal maar wel volledig cfk- en gifstofvrij, maar met een gesloten celstructuur. Polyether schuim heeft een redelijk verend vermogen en geeft hierdoor weinig steun (ondersteuning).

De kwaliteit wordt uitgedrukt is SG (soortelijk gewicht) ook wel dichtheid genoemd.

Hoe zwaarder het materiaal hoe beter. Polyether schuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht. De kwaliteit loopt hierdoor sterk uiteen en heeft grote invloed op het comfort.

Een polyether kindermatras met SG20 heeft schuim wat 20kg per kubieke meter weegt en is een relatief zacht. Een kindermatras van SG40 is harder, en ook duurzamer.

Onafhankelijk van het soortelijk gewicht kan polyetherschuim ook wat stugger of wat soepeler gefabriceerd worden. Het ademend vermogen is redelijk waardoor het vocht doorlatend vermogen gemiddeld is.

Koudschuim

Koudschuim is het hightech schuim van dit moment. Koudschuim werkt geweldig en is wellicht het meest ideale materiaal om kindermatrassen van te maken. De belangrijkste kenmerken van koudschuim zijn de veerkracht en de open celstructuur. Door de open celstructuur is het ademend vermogen perfect en de vocht doorlating en dus verdamping optimaal. Een koudschuim kindermatras zal dus niet snel warm of vochtig aanvoelen. Verder is koudschuim zeer veerkrachtig en gaat de veerkracht in de loop van de tijd niet verloren. De veerkracht biedt ondersteuning en steunt (draagt) zodoende het lichaam.

Koudschuim wordt ook wel HR schuim genoemd.

HR staat voor high resilience wat hoge veerkracht betekend. De veerkracht wordt uitgedrukt door middel van een getal, bijvoorbeeld een koudschuim HR 55. Hoe hoger het getal is des te hoger is de veerkracht van het koudschuim. Koudschuim is zonder twijfel het meest comfortabele en veilige schuim dat er op de markt is en wordt anno 2012 in vrijwel elk ziekenhuis gebruikt. Voor kindermatrassen is koudschuim het materiaal om te gebruiken. Het is veilig, biedt veel comfort en goede ondersteuning. Het feit dat koudschuim te vinden is in honderden, zo niet duizenden, dagelijkse toepassingen (waaronder zo goed als alle ziekenhuizen) waarbij het nooit in een negatief daglicht is komen te staan is een getuigenis van deze kwaliteit en veiligheid.

Helaas ben ik bang dat de zekerheid dat men kwaliteit koopt als men koudschuim koopt voorbij is. Ik heb nu al velen zeer slechte koudschuimen gezien. Deze koudschuimen komen uit verre landen (Azië, China) waar geen enkele kwaliteit controle wordt uitgevoerd. Natuurlijk zijn deze koudschuimen prijstechnisch zeer aantrekkelijk, zeg maar gerust zeer goedkoop, maar wat er precies inzit, is niet duidelijk. Dit is een heel kwalijke ontwikkeling waar ik me echt zorgen over maak. De betere Europese fabrikanten werken volgens het Certipur procedé waardoor u gegarandeerd bent van kwaliteit en er zeker van kunt zijn dat er geen schadelijke stoffen in het schuim verwerkt zitten.

Latex

Latex als materiaal heeft redelijk veel nadelen maar ook voordelen. De nadelen zijn echter wel groot omdat het betrekking heeft op belangrijke aspecten die goed slapen kunnen verstoren. Latex is rubber en rubber neemt geen vocht op en ademt niet waardoor het behoorlijk warm kan aanvoelen. Juist het ademt vermogen en vochtopname maar ook de temperatuur zijn essentiële zaken voor een goede nachtrust. De goede eigenschappen van latex zijn de grote veerkracht en elasticiteit (rekbaarheid). Latex kindermatrassen worden ook wel schuimrubber matrassen genoemd. Latex is een natuurproduct.

Traagschuim

Visco elastisch polyurethaan schuim, meestal traagschuim genoemd, is oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld en kent vele benamingen zoals: nasaschuim, memoryfoam, geheugenschuim, tempur schuim, nasaschuim, comfortschuim of visco-elastisch schuim genoemd. Een goed traagschuim kindermatras biedt uitstekende gewichtsverdeling en een goed aanpassingsvermogen. Normale schuimsoorten veranderen meteen terug naar de originele vorm, terwijl traagschuim niet direct terug zal duwen maar langzaam terug komt naar de oorspronkelijke vorm. Traagschuim reageert op warmte. Het schuim wordt harder bij koude en zachter bij warmte. Een traagschuimmatras zal vooral zachter worden bij uitstekende lichaamsdelen zoals de schouders en heupen omdat daar meer warmte door wrijving ontstaat. Traagschuim past zich op deze manier perfect aan de vorm van je lichaam aan.

Omdat traagschuim zich zo goed aanpast aan de vorm van je lichaam, zijn traagschuimmatrassen zeker aan te raden voor mensen die lang op bed moeten liggen (om doorligwonden te voorkomen) en aan mensen met gewichtsproblemen of rugklachten. Tegenwoordig wordt traagschuim ook vaak gebruikt voor hoofdkussens. Een traagschuimmatras kan een open of gesloten celstructuur hebben. Dit wordt bepaald door de manier van productie. Bij geschuimd traagschuim is de celstructuur open en bij gegoten schuimen is de celstructuur gesloten. Kindermatrassen met een open celstructuur zijn absoluut van betere kwaliteit, hebben een beter ventilerend vermogen en kunnen transpiratievocht beter wegvoeren, maar kosten ook aanzienlijk meer.

Geschuimd schuim ventileert beter en heeft een levensduur van zo’n 15 jaar.

Ten slotte speelt ook de dichtheid van het traagschuim een rol. Een hoge densiteit reageert anders dan een lage densiteit. De hoge densiteitschuimen voelen harder (massiever) en reageren langzamer, wat het overigens zwaarder maakt om te draaien in bed. Als de cellen kleiner zijn kan het ook automatisch minder ademen. Het wordt hierdoor warmer en neemt minder goed vocht op. Bij hogere densiteiten (65 kg/m³ tot 85 kg/m³) zijn meer warmte klachten en ligt men meer “vast”. Voor kindermatrassen is een dun laagje traagschuim voldoende omdat een kindje veel minder weegt dan een volwassene.

Voor medische doeleinden wordt met een densiteit van 50 kg gewerkt omdat men hierop niet het gevoel heeft vast te liggen en het bij 24 uurs gebruik niet (te) warm wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!